maanantai 1. huhtikuuta 2013

LAPSEN OIKEUS VALITA

LAPSEN OIKEUS VALITA – MISTÄ?

Olen varsin hämmentynyt joidenkin vanhempien innosta pitää lastaan pimennossa, jotta heillä olisi myöhemmin oikeus valita, mitä haluavat olla ja mihin haluavat kuulua. Tynnyrissä kasvamisesta on tullut ihanne. Mistä löytyvät silloin ne vaihtoehdot ja mihin aikuistuva nuori voi valintansa perustaa?

En ollut uskoa, kun työtoveri kertoi sukupuolettomasta kasvatuksesta. Siinähän lapsi sitten luo ihan vapaasti omaa identiteettiään, kun ei hänelle kerrota, onko hän tyttö vai poika. Nokkela lapsi huomaa kehollisen eron varmaan aika pian. Tyttöjä ja poikia on olemassa niin monenlaisia, ettei tieto sukupuolesta varmaankaan vahingoita lasta. Se vahingoittaa, jos kasvattajilla on kapea käsitys tytön ja pojan rooleista, ja lapsia pakotetaan niihin. Pakko onkin se paha asia, ei se, että on tyttö tai poika!

Lasta ei saa kastaa, jotta hän voisi myöhemmin valita, mihin uskontoon haluaa liittyä. Mistä lapselle kehittyy käsitys siitä, mitä uskonnollisuus on? Eihän uskonto ole mitään, jos isä ja äiti eivät pidä sitä edes sen arvoisena, että lapsi otetaan mukaan heidän yhteisöönsä ja lapselle opeteta, mihin he itse uskovat. Kaikkien vanhempien luulisi haluavan lapselleen parasta. Kristitylle parasta on elää Jeesuksen seurassa ja Hyvän Jumalan varjeluksessa. Myös elämisen taidot ja tieto hyvästä ja pahasta tulee ihmislapselle uskonnollisen tai aatteellisen kasvatuksen kautta. Tiedon murujen noukkiminen itse sieltä täältä on rankka velvoite lapselle.

Eräs kirjoittaja perusteli lapsen kastamattomuutta sillä, etteihän lapsia liitetä puolueisiinkaan. No, puolueissa on on omat sääntönsä ja lapsille ja nuorille omat järjestönsä. Kyllä monen kommunistin lapset saivat tutustua aatteeseen paitsi kotona myös pioneereissa. Sosiaalidemokraateilla on edelleenkin Nuoret Kotkat. Onhan partiokin välittämässä lapsille omaa arvomaailmaa. Toiminta näissä kaikissa on osittain samanlaista. On tärkeää, että on jokin pohja, johon peilata niitä arvoja, joita myöhemmin kohtaa. Vanhempien on siedettävä kaiken kyseenalaistaminen ja nuoren myöhemmät valinnat. Ei pahaa ole opetus ja kasvatus, vaan vanhempien suvaitsemattomuus ja yksisilmäisyys.

Vielä kysyisin, millä lapset puolustautuisivat kaikenlaista mielikuvamainontaa ja viihdetuotannon villityksiä vastaan, jos vanhempien arvomaailmaa ei saisi lapsille siirtää. Onko hetkessä elävä kuluttaja valinnan vapautta korostavien vanhempien ihanneaikuinen?

Minä jään odottamaan, mitä lasten seuraavaksi on voitava itse valita. Ehkä lapsille ei saisi kertoa heidän kansalaisuuttaan. Tai ehkä vanhempia kielletään puhumasta lapsille, jotta nämä voisivat valita myöhemmin oman äidinkielensä.